مذاکرات پشت پرده بن علوی در تهران
به نظر میرسد بن علوی حامل گزارشهایی در خصوص روند مذاکرات ما بین عربستان سعودی و انصارالله میباشد بنابراین محتملاً عمان در پروندهی یمن پیامهای ج. ا. ایران و عربستان سعودی را به یکدیگر منتقل میکند و به نوعی سعی در میانجگری مابین طرفین با شروع از پروندهی یمن دارد.
پایگاه رهنما :
یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان، روز دو شنبه وارد تهران شد و در همان روز مورد استقبال همتای ایرانی اش در ساختمان شماره ۱ وزارت امور خارجه قرار گرفت.
بن علوی سپس با ریاست جمهوری اسلامی ایران، رئیس مجلس و دبیر شورایعالی امنیت ملی دیدار و گفت و گو کرد.
پیش از سفر وزیر خارجه عمان به تهران، روزنامهی کویتی الجریده، در خبری از سفر قریب الوقوع وی به ایران خبر داده بود.
آنچه بیش از هر چیز توجه رسانههای منطقهای و فرامنطقهای را به سفر وزیر خارجه عمان به تهران معطوف میکند، سابقهی سفرهای وی به تهران در راستای انتقال پیامهایی از جانب ایالات متحده آمریکا در گذشته بوده است و البته نقشی که عمان در مذاکرات ج. ا. ایران و آمریکا در پروندهی هستهای ایران داشته است؛ لذا هر زمان وزیر خارجه عمان به تهران سفر میکند، تمرکز رسانهها بر این موضوع است که آیا وی حامل پیامی از جانب ایالات متحده برای تهران است؟ یا خیر؟
با توجه به آنچه گفته شد، در خصوص ارزیابی سفر یوسف بن علوی به تهران و اهمیت دیدارش با مقامات عالیرتبهی ایرانی باید دید هدف سفر وی به تهران همان طور که از پیش گفته میشد صرفا اعلام موافقت این کشور با طرح ابتکاری صلح ایران در منطقهی خلیج فارس، موسوم به طرح صلح هرمز است؟ یا خیر؟
در پاسخ به این سوال میبایست تحولات مهم اخیر منطقه و مواضع سنتی عمان در قبال ایران و ایالات متحده و همچنین سفر اخیر بن علوی به امریکا را مورد بررسی قرار داد.
در بطن مهمترین تحولات اخیر منطقه که به عمان نیز مربوط میشود، میزبانی این کشور از هیئتهای مذاکره کنندهی سعودی و انصارالله یمن در مسقط قرار دارد.
بی تردید ملاحظات ج. ا. ایران به عنوان یکی از بازیگران مهم منطقهای در هر نوع توافق و مصالحهای در پروندهی یمن بسیار مهم و حائز اهمیت است؛ لذا به نظر میرسد بن علوی حامل گزارشهایی در خصوص روند مذاکرات ما بین عربستان سعودی و انصارالله میباشد و البته نتایج ابتدائی احتمالی که طرفین بدان دست یافته اند، بنابراین به نظر میرسد عمان در پروندهی یمن پیامهای ج. ا. ایران و عربستان سعودی را به یکدیگر منتقل میکند و به نوعی سعی در میانجگری مابین طرفین با شروع از پروندهی یمن دارد.
یوسف بن علوی پیش از سفر به تهران، در سفر هفتهی گذشتهی خود به واشنگتن با مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا دیدار و گفت: وگو کرد.
این امر بیش از هر مطلب دیگری گمانه زنیها در خصوص ماموریت وی جهت انتقال پیامی از واشنگتن به تهران را تقویت میکند.
این در حالی است که عمان همواره سعی کرده است همکاری توامان با تهران و واشنگتن را به بهترین شکل پیش ببرد، به طور ویژه عمان در حالی که با ایالات متحده سطح همکاری بسیاری خوبی دارد، اما در تحریمهای امریکا ضد ایران، بیشترین همکاریها را نیز با تهران انجام داده است که این امر از مواضع سنتی این کشور به شمار میآید.
ج. ا. ایران با علم بر این موضع سنتی عمان در دیدار بن علوی از تهران، اعلام کرده است که عمان میتواند مرکزی برای تجارت ایران در منطقه باشد که نشان از احتمال تغییر مرکز تجاری ایران در منطقه از دبی به یکی از بنادر عمانی در آینده است.
در همین راستا پروفسور حیدراللواتی، استاد دانشگاه و رئیس سابق دانشگاه سلطان قابوس در صفحهی شخصی خود در توئیتر هدف وزیر خارجه عمان از سفر به تهران را حل دو پروندهی پیچیدهی ایران و شورای همکاری خلیج فارس و ایران و امریکا میداند.
وی میافزاید به جز دیپلماسی مسقط هیچ طرفی قادر به حل و فصل این دو پروندهی بغرنج نیست.
آنچه میتواند تحلیل پروفسور اللواتی را مهمتر جلوه دهد آن است که یوسف بن علوی تقریبا هر دو ماه یکبار به تهران سفر داشته است و این امر میتواند نشان از پیگیری یک پروندهی مهم از سوی وی داشته باشد.
با توجه به آنچه گفته شد و درنظر داشتن این مطلب که ارسال نامهی رئیس جمهور ایران به سران کشورهای منطقهی خلیج فارس از طریق کویت صورت گرفته است و به نوعی در پروندهی صلح هرمز، کویت نیز بازیگری کلیدی به شمار میآید و تنها عمان نیست که این پرونده را دنبال میکند، میتواند دریافت که اگرچه اعلام موافقت عمان با طرح ج. ا. ایران برای صلح در منطقه، هدف سفر وزیر خارجه این کشور به تهران بیان شده است، اما به نظر میرسد از اهداف اعمالی این سفر که بزرگتر و مهمتر از آنچه یوسف بن علوی اعلام کرده است میباشد، پیگیری پروندهی شورای همکاری خلیج فارس و ایران والبته پروندهی ایران و امریکا توسط عمان میباشد.
ارسال نظرات